برای رشد کسب و کار، داشتن هویت برند و هویت بصری برای ماندگاری در ذهن مخاطب یک اصل در خلق کسب و کار محسوب میشود.
برندینگ در کسب وکار به شما کمک میکند تا تمامی المان های مورد نیاز برای ماندگاری در ذهن مخاطب را داشته باشید و مشتریان شما، شمارا با آن نام به خاطر بیاورند.
داشتن لوگو و شعار برند (اسلوگان) نیز به تعریف بصری و تعریف اهداف کسب و کار شما بسیار کمک میکند که با دیدن لوگو و نشان شما مشتری لذت یک خدمت یا محصول خوب را در ذهن خود تداعی میکند.
برندسازی به تمامی روش هایی گفته میشود که خدمات، محصولات شما در ذهن مخاطبین و مشتریان ماندگار کند. هدف اصلی از برندسازی ایجاد آگاهی از برند و به دنبال آن ایجاد وفاداری در بین مشتریان است.
برندسازی علاوه بر هویت بخشیدن به کسب و کار، باعث افزایش فروش نیز میشود و شما را در رسیدن به اهدافتان کمک خواهد کرد.
در دنیای امروزی فرقی نمیکند که در چه حوزه ی خدمات فعالیت میکنید ، تولیدکننده ی یک محصول هستید یا فروشنده آن به هر حال برای رقابت کردن باید به سمت برندسازی برای کسب و کارتان بروید تا در بین رقبا مطرح شوید.
هدف کلی برندسازی را در دو مورد زیر میتوان خلاصه کرد:
برندسازی به صورت خلاصه به معنی ایجاد برند و هویت بخشیدن به آن میباشد که هر کسب و کاری در مسیر برندسازی به مزایای بسیاری دست پیدا خواهد کرد که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
با برندسازی میتوانید از دیگر رقبای خود متمایز شده و با ایجاد یک هویت برای برندتان در ذهن مشتریان خود جای بگیرید.
برندسازی باعث ایجاد شخصیت برای برند میشود و مشتریان میتوانند به شما به صورت یک برند قوی اعتماد کنند و به مشتری وفادار برند شما تبدیل شوند.
با برندینگ میتوانید شناخته شوید و برای خدمات و محصولات خودتان ارزش ایجاد کنید و به دنبال آن فروش بالاتری نیز در بین رقبا داشته باشید.
یکی از وظایف برندسازی افزایش آگاهی مشتریان و مخاطبان شماست که به وسیله آن فروش و منابع انسانی زیادی دست پیدا میکنید.
با برندسازی ارزش برندتان افزایش پیدا کرده و مشتریان برندتان را به عنوان یک برند قوی شناسایی کرده و میتوانید محصولات و خدمات خودتان را با قیمت بالاتری به فروش برسانید.
برندسازی به شما کمک میکند تا با جامعه ی هدف خودتان ارتباط برقرار کنید و تعاملات بیشتری را در بین مشتریان داشته باشید.
برندسازی باید بر اساس یک سری اصول و قواعد شکل بگیرد که به مهترین آنها در زیر اشاره خواهیم کرد:
سایت یکی از مهمترین ارکان برندساز در بین تمامی ابزارهای مورد نیاز است، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که شما به وسیله ی سایت دیده میشوید و سایت برای یک رسانه پربازده است که میتواند بازدهی بالایی داشته باشد.
یکی از مواردی که به برندسازی شما کمک میکند و باعث هر چه بیشتر شناخته شدن برند شما میشود، شبکه های اجتماعی است.
شما با ایجاد اکانت های مختلف در شبکه های اجتماعی باعث میشوید که توسط مخاطب ها شناسایی شوید و آنها شمارا پیداکنند، که از جمله مهمترین شبکه های اجتماعی میتوان به اینستاگرام، لینکدین و حتی بنرهای تبلیغاتی کلیکی اشاره کرد.
انواع صوت ها یا پادکست ها که میتواند شامل توضیحاتی در مورد محصول یا برند باشند و یا تبلیغاتی که باعث شنیده شدن صدای برند شما شودتا در ذهن مخاطبان ماندگار شوید.
شاید مهمترین و تاثیرگذار ترین نوع محتوایی که میتواند به شما در برندسازی کمک کند محتوای ویدیویی است که میتواند شامل تیزرهای تبلیغاتی، محتواهای معرفی محصول و خدمات شما باشد.
ویدیو ها امروزه با فراگیر شدن شبکه های اجتماعی بسیار مورد استقبال کاربران آنها قرار گرفته اند و بیشترین تاثیرگذاری را در بین انواع دیگر محتوا را دارا میباشد.
یکی دیگر از ابزارهای برندسازی را میتوان بازاریابی محتوا دانست که میتواند شامل محتواهای سایت، ریپورتاژها، راهنمای محصولات و خدمات و سوالات متداول باشد.
یکی از ابزارهای برندسازی میتواند برگزاری همایش ها و وبینار ها باشد که با موضوعاتی در مورد تشریخ خدمات و کالا و محصولات و خدمات پس از فروش آنها برگزار میشود تا در ذهن دنبال کنندگان تاثیر گذار باشند.
ابزارهای بصری را هم میتوان از دیگر ابزارهای برندسازی دانست که تاثیر به سزایی در برندسازی شما خواهد داشت و از جمله آنها میتوان به کاتالوگ، بروشور، کارت ویزیت وپالت رنگی سازمانی اشاره کرد.
در فرآیند برندسازی ابتدا باید به مراحل مختلف آن فکر کنید و به یک استراتژی و طرح اولیه برسید و سپس اقدام کنید.
برندسازی انواع مختلفی دارد ولی یک سری موارد در همگی آنها یکسان است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
بعد از انتخاب نام برند، قدم اصلی و بعدی طراحی لوگو میباشد، که به صورت گرافیکی بیانگر هویت اصلی برند شما میباشد.
شعار برند در واقع بیانگر ارزش و هویت برند شماست که در قالب جمله ای کوتاه به مخاطبان شما ارائه میگردد.
صدای برندتان باید فقط مختص برند شما باشد و مخاطبان با شنیدن این صدا، برند شما را به یاد بیاورند و باید در تمامی تبلیغات شما شنیده و دیده شود.
در برندسازی حتما صداقت را ملاک قرار دهید و برای مخاطبان خودتان انتظارتی ایجاد نکنید که توانایی برآورده کردن آنها را نداشته باشید.
در برندسازی حتما به روز باشید و به روز بمانید تا بتوانید رو به جلو حرکت کنین و ازرقبا عقب نیفتید.
برندسازی انواع مختلفی دارد و تمامی مواردی که تا کنون ذکر شده است همگی به برندسازی تجاری و شخصی برمیگردد که در بستر دیجیتال ارائه میشود.
ولی انواع دیگری از برندسازی نیز وجود دارد که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم:
در برند سازی شخصی یا Personal Branding به رشد فرد و متمایز شدن در بین رقبا توجه میشود.
در این مدل برندسازی از ابزارهایی مانند سایت و شبکه های اجتماعی و دنیای دیجیتال برای رشد کسب وکار و برندها استفاده میشود.
در این مدل برندینگ به مطرح شدن موقعیت جغرافیایی خاصی مانند یک شهر و حتی یک کشور پرداخته میشود تا برای جذب توریست استفاده شود.
در این مدل برندسازی دو برند معتبر با مشارکت هم در زمینه دستیابی به اهداف خودشان همکاری میکنند.
اگر شما یکی از این افرادی هستید که در حال ایجاد کسب و کارخود میباشید، حتما باید از یک سری اصول و قواعد در برندسازی خودتان پیروی کنید تا به موفقیت برسید که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
حتما محصول و یا خدماتی برای ارائه به بازار و مشتریان خود دارید، پس مشتریان شما باید شمارا به برندتان بشناسند تا در بین رقبا متمایز شوید. پس در مرحله ی اول نام تجاری مناسبی برای برند خودتان انتخاب کنید.
ایجاد ارتباط طولانی مدت و مداوم زمانی اتفاق می افتد که بحث اعتماد شکل گرفته باشد و شما باید در این مسیر با مخاطبان خودتان صادق باشید تا آنها هم به برندتان اعتماد کنند.
در ارتباط با مشتریان خودتان از لحن مناسب استفاده کنید تا شخصیت برند شما قوی تر شکل بگیرد و مشتریان شما هم دقیقا بدانند که باید چه انتظاری از شما و برندتان داشته باشند.
تقلید از برندهای بزرگ کار درستی نیست و لطمه به برند شما میزند پس سعی کنید خاص باشید و برند خودتان را شکل دهید.
همیشه در ارتباط با مشتریان برند خودتان را در نظر بگیرید و سعی کنید با رفتارهای لحظه ای مانند تخفیف های بدون فکر و بدون شرط، برند خودتان را تضعیف نکنید و از تبلیغات و جشنواره های فروش برای ارائه تخفیفات استفاده کنید.
اولین جزء از عوامل هویت بصری برند که مخاطبان با آن روبرو میشوند، لوگوی شماست. لوگو در واقع باید معرف برند شما باشد و با دیدن آن برندتان در ذهن مشتریان تداعی شود.
شبکه های اجتماعی امروزه مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته و این افراد حضور مداومی در آنها دارند. پس با حضور در شبکه های اجتماعی علاوه بر ارائه محصولات و خدمات خودتان میتوانید سهم خودتان از بازار این شبکه ها به دست بیاورید.
در مسیر برندسازی هر فعالیتی انجام میدهید، باید مداوم و مستمر باشد اگر شروع به ساخت برند خودتان کردید حتما در طول زمان ادامه دهید و خودتان را به روز کنید.
با شرکت در رویدادهای مختلف میتوانید علاوه بر کسب و کار خودتان، برندتان را تقویت کرده و در ذهن مشتریان ماندگار کنید
استراتژیهای برند به معنای برنامهریزی به منظور توسعه و پیشرفت برند میباشد تا بدین وسیله به اهداف و چشماندازهایی که برای برندتان در ذهن خود دارید، برسید. استراتژیهای برند سبب میشود تا برند شما جایگاه و ارزش خود را در میان رقبا پیدا کند و شما را در مسیر موفقیت شغلی پیش ببرد. در استراتژیهای برند وظایف و ماموریت برند، راههای رسیدن به آن و نحوه ی ارتباط با مشتریان تعیین میشوند و برندهایی که قصد موفقیت و پیشرفت در مسیر شغلی خود را دارند، بایستی استراتژیهای برند خود را تهیه کنند و طبق آن پیش روند.
تمامی برندهای موفق موجود همگی دارای یک استراتژی مناسب و اصولی میباشند که یکی از ابزارهای موفقیت آنها به شمار میرود. تعیین استراتژی بایستی در راستای اهداف، چشم اندازها، مخاطبین هدف، محصولات و خدماتی که ارائه میدهید، تهیه شوند و شما اگر دارای حرفه و کسب و کاری هستید که قصد برندینگ دارید، بایستی استراتژی مناسب و مورد نیاز حرفه و شغل خود را در ابتدای امر تهیه کنید تا بتوانید در حرفه ی خود صاحب سبک و برند باشید و از رقبایتان پیشی بگیرید.
از اجزای اصلی در تهیه و تدوین استراتژیهای برند میتوان موارد اهداف برند، احساسات برند، انعطاف پذیری آن، مشارکت کارکنان و هویت برند. تعیین اهداف و چشم اندازهای برند در تهیه و تدوین استراتژی مناسب میتواند بسیار تاثیرگذار و کارآمد باشد را اشاره کرد. چرا که با تعیین اهداف برند، تعیین وظایف و دستورالعملهای رسیدن به آن راحتتر و سریعتر مشخص خواهد شد و تکلیف طراحان و مدیران مشخص و روشن میباشد.
تعیین مخاطبین هدف و اینکه چه افرادی را بایستی تحت تاثیر قرار دهید و اینکه آنها چه ویژگیها و خلق و خوهایی هایی دارند، همگی در تعیین استراتژی مناسب، مؤثر و راهگشا میباشد. انعطاف پذیری برند نکته ی بسیار مهمی میباشد چرا که با گذشت زمان برندها بایستی خود را با شرایط موجود وفق دهند و با آن سازگار شوند. پس اگر از انعطاف پذیری خوبی برخوردار باشد میتواند کمک شایانی در مسیر موفقیتی شغلی شما داشته باشد.
نکته ی بعدی کارکنان می باشند که تاثیر بسزایی در بازدهی و کارایی شرکتها و سازمانها دارند و بایستی وظایف و همچنین رفتار آنها با اهداف و ارزشهای شرکت و یا سازمان مورد نظر هماهنگ و همسو باشد و شما بایستی حس اعتماد و وفاداری را در مشتریان خود افزایش دهید تا بتوانید آنها را حفظ کنید.
برای برند شدن داشتن یک استراتژی خوب و مناسب میتواند راهگشا باشد و شما را در این زمینه یاری کند. تهیه و تدوین استراتژی های برند در شناخته شدن و گسترش برند شما در میان افراد بسیار موثر میباشد و یکی از راههای متمایز شدن و پیشی گرفتن از رقبا است. امروزه به منظور ماندگاری در بازار رقابت و رسیدن به موفقیت و برند شدن ابزارهای مختلفی وجود دارد که شما بایستی از آنها بهره ی کافی ببرید تا به اهداف مورد نظرتان و موفقیت شغلی برسید.
تهیه ی یک برنامه ی بلند مدت و یک استراتژی مناسب در هماهنگی و پیشبرد اهداف سازمان و برندتان میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. همانطور که ذکر شد استراتژیهای برند به معنای برنامهریزی بلند مدت برای رسیدن به اهداف و همچنین پیشرفت و توسعه ی برند شما میباشد که اهداف برند، وظایف برند، مخاطبین هدف و هویت آن را در بر میگیرد.
اگر قصد دارید در حرفه و کسب و کاری که دارید رشد و پیشرفت داشته باشید و به اهداف شغلی خود برسید، تهیه ی یک استراتژی های برند مناسب و اصولی از ضروریات شغلی شما میباشد که بایستی به درستی تهیه و تدوین شود.
به منظور تهیه ی استراتژی های برندسازی بایستی تکنیکهای ایجاد استراتژی آن را بدانید تا بتوانید به درستی عمل کنید و استراتژی مناسبی را تهیه کنید. شما با مشخص کردن اهداف سازمان گام اول را برمیدارید و مراحل بعدی طبق اهداف برند مشخص خواهند شد. بعد از تعیین هدف، داشتن انسجام و ثبات در روشها و خط مشهای سازمان می تواند در روند موفقیت شما تاثیرگذار باشد. حفظ ثبات و انسجام به این معنی می باشد که از اقداماتی که به کسب و کار و محصولات شما ارتباطی ندارند، دوری کنید.
مورد بعدی احساسات مشتریان میباشد که بایستی در ایجاد استراتژی مناسب راهی برای حفظ مشتریان و افزایش اعتماد وفاداری آنان در نظر بگیرید چرا که مشتریان اگر آرامش، اعتماد و وفاداری نسبت برند شما داشته باشند، میتوانند مشتری همیشگی شما شوند و همیشه شما اولین انتخاب آنها باشید.
نکته بعدی انعطاف پذیری میباشد که به دلیل تغییر شرایط و با گذشت زمان بایستی انعطاف پذیر بودن در تهیه ی استراتژی در نظر گرفته شود. کارکنان شرکت یا سازمان مورد نظر نیز تاثیر بسیار زیادی در پیشبرد اهداف و استراتژی مناسب خواهند داشت چرا که آنان با مشتریان در ارتباط مستقیم هستند و میتوانند روی آنان تاثیر بگذارند و رفتار آنها بایستی در راستای اهداف، ارزشها و خط مشی شرکت یا سازمانها باشد.
هر کسب و کار و حرفه ای با توجه به شرایطی که دارد و هویت آن و همچنین مخاطبین هدفی که دارد، بایستی استراتژی مناسب خود را تهیه کند و نمیتوان یک استراتژی مشخص و واحدی را برای تمامی کسب و کارها در نظر گرفت. شما در هر شغل و حرفهای که هستید اهداف، ارزشها و خط مشی های خاص خود را دارید که بایستی با توجه به آنها استراتژی مناسب خود را تهیه کنید. در واقع استراتژیها بر اساس هویت برندها تعیین میشوند که در ادامه قصد داریم انواع استراتژیهای برندسازی را بیان کنیم:
در برندسازی محصول سعی بر این است که یک محصول را در بازار موجود خاص و متمایز کرده که این امر به وسیله ی یک طرح و یا یک نماد خاص امکانپذیر میباشد.
در پرسونال برندینگ،تمرکز بر روی یک فرد مشهور در جامعه و یا یک شخص خاص انجام میشود به عنوان مثال یک فرد شناخته شده میتواند در یک زمینه ی خاص شروع به برندسازی برای خود کند.
در این مدل، برندسازی بر روی نوع خدماتی که یک شرکت یا سازمان به افراد ارائه میدهد، متمرکز میباشد و سعی بر این است که با ارائه ی خدمات با کیفیت و خاص به برندسازی آن بپردازند.
در این مدل برندسازی، سعی بر این است بر روی ارزش یک شرکت یا سازمان متمرکز شد.
برندسازی آنلاین بر ارائه ی خدمات و فروش محصولات در بستر دیجیتال تمرکز دارد که با استفاده از شبکههای مختلف اجتماعی و فضای مجازی امکانپذیر میباشد.
اولین قدم در راه اندازی هر کسب و کار، طراحی و انتخاب نام برند است و یافتن نام برندی که همه ی مشتریان بتوانند با آن ارتباط برقرار کرده و برای همه جذاب باشد.
طراحی و انتخاب نام برند ساده نیست و فرآیندی سخت و پیچیده دارد و شما باید برای یکبار زمانی را صرف کنید تا نامی برای برند خود انتخاب کنید تا بعد از چند سال به خودتان نگویید نامی که برای برندتان انتخاب کرده اید، مناسب نیست.
نام یک برند باید جذاب و گیرا باشد و با شخصیت برندتان همخوانی داشته باشد.
از طرفی به راحتی در ذهن مخاطبان شکل بگیرد و به این نکته دقت کنید که نام برند در ذهن ها سپرده میشود و مهمتر از همه اینکه آیدی اکانت شبکه های اجتماعی آن توسط افراد دیگر گرفته نشده باشد.
ما در این مقاله قصد داریم به شما کمک کنیم تا بتوانید در طراحی و انتخاب نام برند مد نظرتان موفق عمل کنید.
انتخاب نام برند اولین و مهمترین موردی است که شما باید به آن فکر کنید و تصمیم بگیرید. برند شما در سالهای آینده تحت تاثیر این انتخاب شما را خواهد بود و باید در ابتدا انتخاب درستی داشته باشید. در ادامه به نکاتی اشاره میکنیم تا به شما در انتخاب نام برندتان کمک کرده و شما باید همگی آنها را رعایت کنید:
اگر قرار است نام برندتان در ذهن ها بماند و همگی آن را بخاطربسپارند و هنگام ادای آن زبان در تلفظ آن اذیت نشود باید نامی کوتاه را برای برند خودتان انتخاب کنید و از جمله این برندهای معتبر در دنیا میتوان به اپل و نایک اشاره کرد.
نام برندتان باید از املایی ساده باشد و افراد مختلف بتوانند چه فارسی و چه انگلیسی و به راحتی به جستجوی برند شما بپردازند و در این مسیر به مشکل نخورند. به عنوان مثال برندی به نام راژان که تمامی اکانت های آن هم در صفحات اجتماعی بصورت انگلیسی ثبت شده است و ممکن است برخی افراد ندانند که حرف “ژ” در انگلیسی به چه صورت نوشته میشود و برای پیدا کردن اکانتهای این برند به مشکل برخورد کنند. پس در طراحی و انتخاب نام برندتان سادگی املایی را حتما لحاظ کنید.
بعد از انتخاب نام های مورد نظرتان و قبل از ثبت آنها ابتدا دامنه و آیدی اکانت شبکه های اجتماعی خودتان را چک کنید تا توسط دیگران اشغال نشده باشد و وقتی مطمئن شدید، سریعا آنها را ثبت کنید. چرا که در طی فرآیند برندینگ شما یکی از مراحل هویت سازی برندتان است که باید در وب سایت و شبکه های اجتماعی نام برندتان آیدی شما باشد و شما در آنها به معرفی برند و کسب و کار خودتان بپردازید.
در حال حاضر که در حال طراحی و انتخاب نام برند خودتان هستید، ممکن روی محصول و خدمات خاصی متمرکز شده باشید ولی در آینده ممکن است بخواهید فراتر از حال حاضر فعالیت کنید. پس مثلا اگر در زمینه رستوران و غذا به فکر فعالیت هستید نام برند خودتان را لزوما روی یک نوع غذا نگذارید و به عنوان مثال “غذای ایرانی برنا” نام گذاری درستی نیست و ممکن است در آینده به فکر ارائه فست فود و یا غذاهای دیگر در برند خودتان باشید.
تلفظ و یا هجی برند شما باید طوری باشد تا دیگران به راحتی آنرا ادا کرده و در تلفظ آن دچار اشتباه نشوند.
علاوه بر موارد بالا سعی کنید نامی برای برندتان انتخاب کنید که با کسب و کار شما مرتبط باشد و همه ی افراد با شنیدن نام برندتان بتوانند تا حدودی به نوع فعالیت و کسب و کار شما پی ببرند.
هنگام انتخاب نام برندتان حتما به لوگو و نوع طراحی آن نیز فکر کنید. در برندینگ همه چیز با طراحی و انتخاب نام برند گره خورده و شروع میشود. پس همه ی جوانب را باید در نظر بگیرید و بعد از انتخاب نام مورد نظر، با طراح لوگو خودتان نیز مشورت بگیرید.
انتخاب نام برند فرآیندی پیچیده و دشوار است و از هیچ فرمول خاصی پیروی نمیکند و لی رعایت یک سری نکات و ویژگی ها میتواند به شما در انتخاب نام برند مناسب کمک کند تا بعدها دچار مشکل نشوید. در زیر به چند ویژگی مهم برای انتخاب نام برند اشاره میکنیم:
نام برندتان باید با نوع کسب و کار شما ارتباط معنایی داشته باشد و تصویر ذهنی مناسبی برای افراد ایجاد کند. همواره نامی متمایز را انتخاب کنید و اگر نامی شبیه برندهای معتبر انتخاب کردید، خوشحال نباشید چرا که در سرچ و جستجوی افراد نام های بزرگ دیده شده و اثری از شما نخواهد بود.
حتما دقت کنید تلفظ نام برند شما ساده و راحت باشد و به راحتی با جستجو توسط افراد قابل پیدا شدن و یافتن باشد و از طرفی دامنه ی آن توسط افراد دیگر ثبت نشده باشد و آینده را هم در انتخاب آن در نظر گرفته باشید و خودتان را محدود به موقعیت جغرافیایی یا فعالیت خاصی نکرده باشید.
انتخاب نام برند فرآیندی سخت و طولانی است و ممکن شما برای انتخاب نام برندتان با گزینه های زیادی روبرو شوید و حتما به این نکته توجه کنید که پشت انتخاب نام هر برندی باید فلسفه ای باشد تا نسبت به بقیه برندها مزیت و برتری داشته باشد.
ابتدا هویت و ماهیت کاری خودتان را مشخص کنید و به این سوال پاسخ دهید که فعالیت برند شما چیست و باید تبدیل به چه شرکتی شوید؟ چه آینده ای برای برندتان متصور هستید و قرار است چه ارزشی به مشتریان خود بدهید. جواب همگی این سوالها هویت فعالیت شما را مشخص میکند.
در گام بعدی تمامی ویژگی ها و صفاتی که معرف برندتان از محصول گرفته تا خدمات را روی کاغذ بیاورید و برای این کار از همکاران و دوستان خودتان کمک بگیرید.
حال از میان اسامی انتخاب شده برترین ها را گزینش کنید و به سه الی پنج اسم رسیده و سپس به بررسی اکانت های آنها بپردازید تا توسط دیگران اشغال نشده باشد تا به ثبت برند و ایجاد اکانت های اجتماعی خود بپردازید.
انواع متفاوتی از نام های برند در دنیا وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
برخی شرکت ها نام موسس و بنیان گذار خود را به عنوات نام برند انتخاب میکنند و از جمله آنها میتوان به برند گوچی اشاره کرد.
برخی دیگر از برندها هم نام های توصیفی را برای خودشان انتخاب میکنند و در واقع نام برند توصیفی از برند است و از جمله آنها میتوان به برند فیسبوک که به معنی کتابی از چهره ها اشاره کرد.
برخی شرکتها به دلیل سختی مسیر انتخاب برند خودشان به نام های ابداعی روی می آورند و از این نامها برای برند خودشان استفاده میکنند و از جمله آنها میتوان به پینترست و یا وریزون اشاره کرد.
نام های استعاره ای هم طرفداران زیادی دارد و برخی شرکتها از این مدل نامها برای برند خودشان استفاده میکنند که در واقع بازتاب تصویری از برند میباشد که از آن جمله میتوان به آمازون و یا نایک اشاره کرد.
یکی دیگر از انواع نام، انتخاب مخفف نام برند است که از جمله ی آنها میتوان به برندهای KFC و IBM اشاره کرد. برند KFC مخفف Kentucky Fried Chick است و IBM مخفف International Business Machines میباشد.
برخی شرکت ها هم از کلمات واقعی برای انتخاب نام برند خودشان استفاده میکنند و لغات واقعی در دنیا هستند و همان معنی را میدهند. مانند برند شارپ (sharp) به معنای تیز که برای برندی با ماموریت تولید مداد انتخاب شده تا بیانگر تیز بودن آن باشد.
بعد از بررسی و عمل به نکات بالا اکنون نوبت به مهمترین مرحله یعنی استعلام و ثبت برند است که یک عمل حقوقی محسوب میشود. شما بعد از طراحی و انتخاب نام برند خودتان و استعلام گرفتن از سایت های مربوطه تا از اینکه دامنه ی برند شما اشغال نشده باشد، بایستی بصورت حقوقی و قانونی هم به ثبت برند خودتان بپردازید. شما میتوانید با مراجعه به سایت اداره ثبت مالکیت معنوی و بدون کمک گرفتن از وکیل به ثبت برند خودتان بپردازید.
در ادامه قصد داریم به مراحل تدوین استراتژی های برندسازی موفق بپردازیم که در مرحله ی اول بایستی استراتژی کلی کسب و کار، هویت آن و اهداف برند خود را مشخص کنید و پس از مشخص کردن استراتژی کلی و اهداف خود به شناسایی مشتریان خود بپردازید. اگر جامعه ی هدف شما مشخص باشد، تعیین استراتژی های برندسازی نیز راحتتر خواهد بود. شما بایستی دستورالعملی تهیه کنید تا بتوانید جایگاه برند خود را در میان رقبا بالا برده و از آنها پیشی بگیرید و به موفقیت شغلی دست پیدا کنید. نکته ی بعدی این مورد میباشد که شما بایستی نام شرکت و لوگوی مناسب و با کیفیت انتخاب کنید و در بستر دیجیتال نیز فعالیت کنید، سعی کنید خدماتی را که ارائه میدهید و یا محصولاتی را که به فروش میرسانید به روز و با کیفیت باشند که این امر مستلزم این میباشد که آنها قابلیت انعطاف پذیری داشته باشند.
برند بوک که از آن میتوان به عنوان کتابچه ی برند و یا دفترچه ی راهنمای آن نیز نام برد یکی از مواردی میباشد که در آن به ارائه ی توضیحاتی در مورد جزئیات و ارزشهای یک برند و همچنین هویت بصری آن پرداخته میشود. در برندبوک تمامی قوانین و اصول یک برند و اهداف آن به طور کامل و شفاف عنوان میشود و تهیه ی آن بر عهده ی صاحب آن برند میباشد که وی میتواند از اشخاص و دیگر مالکان آن برند نیز برای تهیه ی آن مشورت و کمک بگیرد چرا که صاحب و مالکان برند بیشتر از هر کس دیگری با قوانین و چهارچوب ها و اصول و اهداف سازمان و برند خود آشنا میباشند و بر روی کلیه ی امور اشراف کامل دارند.
سازمانها و شرکتها با تهیه ی برند بوک میتوانند امکان آشنایی بیشتر مخاطبین خودشان را با کسب و کار خود فراهم کنند. تمامی روشها و دستورالعملهای لازم برای استفاده از برند مورد نظر در برندبوک آورده میشود و شما میتوانید با تهیه ی برند بوک برای سازمان و شرکت خودتان یک منبع بسیار مهم و یک راهنمای جامع و کامل برای پیشبرد وظایف و اهدافتان برای افراد فراهم کنید.
امروزه با گسترش شرکتها و سازمانها و پیچیدهتر شدن وظایف و اهداف آنها میتوان گفت تهیه ی برند بوک یکی از مهمترین ملزومات هر شرکتی میباشد چرا که در برندبوکها کلیه ی دستورالعملها روشها و چشم انداز برند شما عنوان شده و مخاطبین شما میتوانند با کلیه ی قوانین و خط مشی آن آشنایی کامل پیدا کنند. برند بوک هم برای کارکنان شرکت یا سازمان و هم برای افرادی که به آنجا مراجعه میکنند، میتواند یک مرجع و منبع مهم و اساسی برای آشنایی با برند و اهداف آن باشد.
کارکنان شرکتها با در اختیار داشتن برند بوک میتوانند هم راستا و هماهنگ با اهداف سازمان و قوانین موجود در برندبوک وظایف خود را پیش برده و اگر نیاز به همکاری با افراد جدید باشد، افراد تازه وارد میتوانند با مطالعه ی آن با اهداف و چشم اندازهای شرکت یا سازمان آشنایی کامل پیدا کنند و پس از آشنایی و اشراف کامل به امور، همکاری خود را با برند شما آغاز کنند. تهیه ی برند بوک میتواند برند شما را در میان افراد تثبیت کرده و جایگاه خاصی به آن ببخشد.
از مؤلفههای اصلی برند بوک میتوان به مواردی مانند چشم انداز و ارزشهای برند، اهداف برند، مخاطبین هدف و ماموریت و وظایف برند صاحبین برندها اشاره کرد و با توجه به این چهار مولفه میتوانند برند بوک مناسب و مورد نیاز سازمان یا شرکت خود را تهیه کنند و به تثبیت جایگاه خود کمک نمایند چرا که آنان بیش از هر فرد دیگری با اهداف ارزشها و ماموریت و مخاطبین هدف آشنا بوده و به امور اشراف کامل دارند.
اگر این چهار مولفه روشن و شفاف باشند، مدیران میتوانند به راحتی و با توجه به آنها و همچنین با صرف وقت و انرژی کمتری به تهیه ی برند بوک مورد نیاز خود بپردازند و یک مرجع رسمی و استراتژیک برای پیشبرد اهداف خود در اختیار افراد قرار دهند. در واقع میتوان گفت برند بوک از ضروریات و ملزومات هر شرکت و یا سازمانی میباشد که با کمک آن میتوان در زمان و انرژی افراد صرفهجویی نمود. در برند بوک هویت یک برند به صورت کامل و دقیق ارائه میشود و افراد میتوانند با مطالعه ی آن یک آشنایی کامل و قابل قبولی با آن برند پیدا کنند.
در دنیای امروز که عرصه ی رقابت و پیشتازی میباشد، بایستی شرکتها و سازمانها و مشاغل مختلف برای ادامه ی بقا و موفقیت در مسیر خود از تمامی موارد و راههای تبلیغات و هویتهای بصری به نحو احسن استفاده کنند تا بتوانند به پیروزی و موفقیت در کسب و کار خود دست پیدا کنند و از رقبایشان عقب نمانند.
تهیه ی برند بوک یکی از این موارد میباشد که تاثیر بسیار فراوانی در بالابردن جایگاه و شناخته شدن برند شما خواهد گذاشت و شما با تهیه ی برندبوک در واقع هویت برند خود را طراحی میکنید و به نمایش میگذارید از همین رو تهیه ی آن از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. همچنین برند بوک میتواند به حرفه و شغل شما اعتبار ببخشد و باعث خواهد شد که شما بتوانید در میان رقبایتان جایگاه بالاتری پیدا کنید و با استفاده از برند بوک یک ثبات و هماهنگی خاصی برای شرکت و یا سازمان شما به وجود خواهد آمد و به دلیل تهیه ی دستورالعملها و خط مشی ها و ارزشهای برند تا حد زیادی در زمان و انرژی کارکنان صرفهجویی خواهد شد و بنابراین کارایی و بازدهی آنها افزایش پیدا خواهد کرد.
برای تهیه ی برند بوک بعد از مشخص کردن اهداف برند، چشم انداز و ارزشها و مخاطبین هدف، ماموریت وظایف آن میتوانید برندبوک مورد نظر خود را با کمک طراحان خود تهیه کنید و از موارد دیگری که میتوانید از آنها در تهیه ی برند بوک بهره بگیرید میتوان به این موارد اشاره نمود.
یک شعار سازمانی برای برند خود در نظر بگیرید و آن را در برندبوک بگنجانید همچنین میتوانید درباره ی نحوه ی شکلگیری و طراحی لوگوی برندتان توضیحاتی را ارائه دهید تا مخاطبین شما با تاریخچه لوگوی شما آشنایی بیشتری پیدا کنند.
هر سازمانی از رنگ یا رنگهایی در کسب و کار خود استفاده میکند که آن رنگ به عنوان رنگ سازمانی برای شرکتها و سازمانها در نظر گرفته میشود و افراد با شنیدن نام برند شما، آن رنگ در ذهن آنها تداعی میشود و شما میتوانید با توجه به حجم و وسعت کسب و کاری که دارید به تهیه ی برندبوک مورد نیاز خود بپردازید. برای تهیه ی برند بوک نیاز است تا مالکین کسب و کارها به برگزاری یک جلسه با طراحان گرافیکی و تیم تولید محتوای خود بپردازند و طی آن جلسه آنها را با اصول، وظایف، اهداف و خط مشی های شرکت و یا سازمان آشنا کنند و پس از آن طراحان گرافیکی شروع به طراحی کرده و در نهایت برند بوک مناسب برند شما را آماده کنند.
در ادامه میخواهیم نمونههایی از برند بوکهای ایرانی و خارجی موفق و با کیفیت را به شما معرفی کنیم تا شما با مطالعه ی آنها بتوانید یک ایده و دید خوبی از برند بوک پیدا کنید و راحتتر بتوانید به تهیه ی برند بوک مورد نیاز و مناسب خود بپردازید. از نمونه برند بوکهای خارجی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
اشاره کرد که هر کدام از این برندبوکها حاوی اطلاعات، ارزشها خط مشی ها و داستان آن برند میباشد. از نمونه برندهای ایرانی نیز میتوان دیجی کالا، مدلینک، آیریک، لندو را نام برد با استفاده از این نمونه برندبوکها و مطالعه ی آنها ایدههای بیشتری در ذهنتان برای تهیه ی برندبوک شکل میگیرد.
قطعاً تا به حال به اصطلاح ریبرندینگ برخورد کرده اید و برایتان سوال پیش آمده که ریبرندینگ چیست؟ در واقع ریبرندینگ به فرایند بازسازی یک برند گفته میشود که بر اساس تصور ذهنی مشتریان صورت میگیرد. ریبرندینگ بیشتر برای برندهایی کاربرد دارد که نوپا بوده و یا به دلیل ضعف در عملکرد و رقابت در بازار و یا استقبال اندک از جانب مشتریان، در حال افول و نابودی هستند و یا به سوی فراموشی سوق پیدا کردهاند.
در واقع با انجام ریبرندینگ برند مد نظر از نابودی نجات پیدا کرده و باعث رشد هرچه بیشتر آن میشود. تمرکز ریبرندینگ بر روی بازسازی یک برند طبق تصویر ذهنی مشتری میباشد پس ریبرندینگ میتواند شامل تغییر لوگو، نام، طراحی و… باشد و مانور اصلی آن بهبود جایگاه برند در میان رقبا و عملکرد بهتر آن برند است. ریبرندینگ پدیده ی تازه و جدیدی نیست و چندین دهه است که توسط صاحبان برندها مورد استفاده قرار میگیرد ولی در طی سالهای اخیر بیشتر رواج پیدا کرده است دو عاملی که سبب استفاده و گسترش اصطلاح ریبرندینگ شده، کارآفرینی و راهاندازی استارتآپهای گوناگون میباشد. علاوه بر این دو عامل اصلی عوامل دیگری مانند رشد و پیشرفت در کسب و کار، جذب سرمایه گذارها و یا خریده شدن برندی توسط شرکت یا فرد دیگر در ریبرندینگ تاثیرگذار هستند.
ریبرندینگ بر اساس هدف تعیین شده برای یک برند و چشم انداز آن به دو روش جزئی و کلی انجام میشود یعنی بعضی از اقدامات ریبرندینگ جزئی و کوچک و بعضی دیگر بزرگ و اساسی هستند.
اقداماتی که در فرایند بازسازی برند انجام میشود، میتواند عمقی و غیر قابل لمس باشند به طور مثال معین کردن هدف برند و چشم اندازهای آینده آن، ارزش گذاری برند و ساخت دوباره شخصیت برند در این دسته قرار میگیرند و به نوعی اقدامات زیرساختی محسوب میشوند و گاهی ممکن است این تغییرات سطحی و قابل لمس باشند و بتوان آن را حس کرد مثلاً تغییر نام برند، تغییر شکل لوگو و تغییرات در ویژگیهای بصری و گرافیکی برند از نوع اقدامات جزئی برند به حساب می آیند. در اصل ریبرندینگ شرایطی است که یک برند باید به خاطر تغییر شرایط و یا ماندن در بازار رقابت دست به تغییر بزند.
مثالی ساده برای ریبرندینگ مراحل ساخت و ساز یک ساختمان قدیمی است فرض کنید که شما خانه قدیمی دارید و در اطراف آن ساخت و سازهای زیادی انجام شده است اگر خانه شما در بین این ساختمانهای نوساز و زیبا باشد قطعاً به چشم نخواهد آمد و شما مجبورید اقدام به بازسازی آن بزنید حتی اگر شما قصد بازسازی آن را نداشته باشید باید برای قابل استفاده شدن این خانه قدیمی تعمیرات جزئی برای آن انجام دهید تا بتواند در بازار رقابت بماند و خریدار داشته باشد.
این شرایط دقیقاً مطابق شرایط یک برند است که به خاطر تغییر شرایط باید برای ماندن در بازار رقابت دست به تغییر بزند.
زمانی کهکسب و کاری را شروع میکنید طراحی برند آن یکی از مراحل مهم و اساسی آن است بهتر است این کار را بعد از تمام برنامهریزیهای مد نظر خود برای کسب و کار انجام دهید چرا که در ابتدا هنوز نمیدانید که جامعه هدف شما کیست و چطور پیش خواهد رفت. علاوه بر این اگر ایجاد شخصیت برند خود را در ابتدای کار انجام داده باشید، کوچکترین تغییری در برنامه کسب و کار شما میتواند تمامی ابعاد کسب و کار شما را تحت تاثیر قرار دهد که برند شما نیز شامل این موضوع میباشد.
بنابراین شما باید در این مرحله از ریبرنتینگ استفاده کنید و ممکن است حتی مطرحترین برندهای جهان نیز در روند کاری خود به ریبرنتینگ احتیاج پیدا کنند. به طور کلی ریبرنتینگ محدود به برندهای خاصی نیست و عوامل زیادی در ریبرنتینگ برندها وجود دارد به طور مثال اگر برندی از فروش کمی برخوردار باشد باید به فکر ریبرنتینگ کسب و کار خود بیفتد. گاهی ممکن است برند کسب و کاری فقط مختص یک کشور خاص باشد و اگر این برند بخواهد کسب و کار خود را در سطح بین المللی گسترش دهد باید از ریبرنتینگ استفاده کند. مورد بعدی که یک کمپانی یا شرکت میتواند به ریبرنتینگ احتیاج پیدا کند، ادغام دو شرکت با هم و یا خریداری شرکت توسط کمپانی دیگر است. در این میان اگر دو شرکت به هم ادغام شوند، نمیتوان فقط از برند یک شرکت برای لوگوی شرکت استفاده کرد و باید به فکر ریبرنتینگ لوگوهای خود نیز برآیند.
لوگو و عناصر برندینگ مانند پکیج و بستهبندی اولین چیزی است که توجه مخاطب را جلب میکند. در واقع همین لوگو و برندینگ است که در نگاه اول توجه مخاطب را جلب میکند و بر ذهن او تاثیر میگذارد. گاهی اوقات استفاده نامناسب از لوگو و انتخاب لوگوی اشتباه، نام دشوار و یا نامناسب موجب عدم استقبال از طرف مخاطب میشود. امروزه همه چیز در دنیای در حال تغییر است و به همین دلیل این موضوع بسیار حائز اهمیت است که شرکتها برای جذب مشتریان جدید همگام و همسو با نیازهای روز پیش بروند.
گاهی برای همگام شدن با نیازهای روز باید از ریبرنتینگ استفاده کرد و اگر این اتفاق نیفتد نام برند مورد نظر از یادها فراموش خواهد شد. در نتیجه برای رونق کسب و کارها و همگام بودن با بازار، باید برندها طی پروسه ی کسب و کار خودشان از ریبرنتینگ استفاده کنند. با ریبرنتینگ کسب و کارها، اهداف و چشم اندازهای آتی برند مشخص میشود و ماموریتهای جدید برند تعریف میشود. همچنین شما با ریبرنتینگ به مشتری خود ثابت میکنید که کسب و کارتان پویا و فعال است و مدام در حال تغییر و توسعه هستید. همچنین این امر موجب میشود که مخاطب درک کند که به نیازهای او توجه میکنید و برای نیازهای او ارزش قائل هستید.
ریبرنتینگ مزایای بسیاری دارد و تاثیر زیادی بر روی کسب و کار شما میگذارد که ما در اینجا قصد داریم به تعدادی از این مزایا اشاره کنیم:
آوای برند یکی از اجزای هویت برند است که به شناساندن و متمایز کردن برند و کسب و کار شما کمک فراوانی میکند تا در بین رقبایتان متمایز باشد. آوای برند به تمامی آواها و روشهای صوتی که برند میتواند با مشتریان ارتباط برقرار کند، گفته میشود و میتواند شامل موسیقی، نریشن، افکت و یا سبک گفتار باشد که آوای برند باید با هویت و شخصیت برندتان همخوانی داشته و بتواند به هر صورتی با مخاطبان ارتباط برقرار کند.
آوای برند باعث هر چه بیشتر شناختن برندتان در بین مخاطبان و دنبال کنندگان شده و اعتماد آنها را نیز جلب میکند که شامل تمامی جنبه های صوتی و زبانی برند شما میشود که در تبلیغات ویدیویی و صوتی از آوای برند استفاده میشود تا برندتان در ذهن مخاطبان تداعی شده و هر زمان این آوا و صدا شنیده شود برند شما در ذهن آنها شکل بگیرد.
همانطور که قبلا گفته شد آوای برند یا مانترای برند از عناصر هویت برند است که مزایای بسیار زیادی برای هر برند خواهد داشت و شما به عنوان فردی که یک کسب و کاری را ایجاد کرده اید و قصد ایجاد هویت برای برند خودتان را دارید باید در کنار دیگر عناصر از آوای برند هویت برندتان استفاده کنید. در زیر به برخی مزایای آوای برند اشاره میکنیم:
آوای برند صدایی از برند شماست که در ذهن مخاطبان شکل گرفته و با شنیدن آن ناخودآگاه به یاد برندتان افتاده که از جمله آواهای برند میتوان به آوای برند “صا ایران” اشاره کرد که همراه اسلوگان خود یعنی ” هر روز بهتر از دیروز” در ذهن مخاطبان جای گرفته است.
به واسطه ی رابطه ی عاطفی ای که به وسیله ی آوای برند در بین مخاطبان با برند ایجاد می شود و همانند یک صدای گرم و دلنشین است، باعث ایجاد اعتماد در بین مخاطبان برندتان می شود.
از آنجایی که آوای برند مخصوص و منحصر به فرد برای برندتان است، باعث میشود مخاطبین شما را نسبت به رقبا متمایز دانسته و برند شما جذابیت بیشتری برایشان داشته باشد.
آوای برند به تمامی اجزاء صوتی و زبانی برند گفته میشود که باید در تبلیغات، محتواها، پادکست ها و ویدیوها و حتی زمانهای پاسخگویی به مشتریان استفاده شده تا در ذهن تمامی مخاطبین شکل بگیرد. از طرفی آوای برند باید با تمامی وجه های شخصیتی برند هماهنگ بوده و همخوانی داشته باشد و باید هنگام طراحی و تولید آوای برند به تمامی این موارد فکر کرد و برایش زمان سپری کرد تا آوای برندتان در حین متمایز بودن، تاثیر زیادی در ذهن مخاطبان بگذارد.
برای ایجاد یک آوای برند بایستی به یک سری ویژگی ها توجه داشته باشید که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
در ایجاد آوای برند از پیچیدگی ها دوری کنید و سعی کنید آوای برندتان شفاف، واضح و روشن باشد و به راحتی هم به مخاطبانتان منتقل شود. افراد اغلب از پیچیدگی های ذهنی که برایشان ایجاد میشود متنفر هستند و از آنها دوری میکنند، پس سادگی و شفافیت را در ایجاد آوای برند مد نظرتان داشته باشید.
اگر با توجه به احساسات مخاطبان و با توجه به نیازهای آنها آوای برند خودتان را ایجاد کنید، آنها هم به راحتی با برند شما ارتباط برقرار کرده و در آینده میتوانند مشتری های وفاداری برای شما تبدیل شوند.
آوای برند با دیگر عناصر بصری برند که دیده میشوند، متفاوت است چرا که شنیده می شود لذا نیازمند بازبینی و بررسی مداوم است و شاید برخی مواقع نیاز به توسعه و بهبود باشد. هیچ وقت از آوای برند غافل نشوید چرا که یکی از عوامل مهمی است که باعث ایجاد اعتماد و وفاداری در بین مخاطبان شده و میتواند بصورت نا محسوس در فروش و شناخته شدن برند شما کمک شایانی کند.
آوای برند از عناصر هویت برند بوده و در متمایز کردن و شناساندن برند به مخاطبان نقش مهمی را ایفا میکند و همیشه یادآور برند در ذهن مخاطبان میباشد. شرکت اپل یکی از شرکتهایی است که از آوای برند به خوبی استفاده کرده و توانسته به وسیله ی آن ارتباط خوبی با مخاطبان خود برقرار کرده و در ذهن آنها ماندگار شود. شرکت اپل در تبلیغات خود از موسیقی های آرام و ریتمیکی استفاده میکند تا با صدای نریشن یا گوینده با رعایت شخصیت شرکت هماهنگ باشد. علاوه بر آن از صداهای شناخته شده استفاده میکند تا برای مخاطبان غریبه نبوده و آنها به راحتی با ان ارتباط برقرار میکنند که از جمله ی انها میتوان به صدای شروع سیستم عامل مک و صدای دوربین آیفون اشاره کرد.
کانون تبلیغاتی آباد با توجه به ماموریت، اهداف برند شما، آوای برند مناسب را برای شما پیدا کرده و به شما کمک میکند تا آوای برند خود را در سطح تمامی فعالیت های خود در بستردیجیتال انتشار دهید.
رایحه سازمانی برند هم از اجزا هویت برند میباشد که عبارت است از رایحه ای منحصر به فرد که همسو با برند و کسب وکار طراحی و تولید میشود و تصویری منحصر به فرد از شرکت و برند شما به مخاطبین ارائه میکند.
رایحه سازمانی برند به صورت کاملا انحصاری برای برند شما تولید شده و فرمول آن کاملا توسط شرکت تولید کننده محفوظ خواهد ماند.
همه ی ما تعداد زیاد خاطراتی داریم که حاصل از حس بویاییمان بوده و در ذهنمان ماندگار شده است و یا بعد از خرید اتوموبیل صفر بوی خوش آن برایمان حس خوبی داشته و همیشه بوی ماشین صفر در ذهنمان مانده است و برخی مواقع در بعضی فروشگاه ها با حس بوی خوب، حس خرید خوبی را به همراه داشته ایم که همگی حاصل حس خوبی است که از حس بویایی خودمان گرفته ایم و در ذهن ما ماندگار شده است.
به عنوان مثال شرکت اتوموبیل سازی رولز رویس در سال ۱۹۹۰ با شکایت برخی مشتریان خود مواجه شد که بیشتر این شکایات حاوی این جمله بود که کیفیت ماشین های جدید مثل سابق نیست. شرکت رولز رویس با بررسی و تحقیقاتی که انجام داد، متوجه شد که مشکل تنها بو و رایحه ماشین های جدید است که با مدل های قبلی متفاوت بوده است که با طراحی عطر و رایحه ی مدل های سالهای ۱۹۶۵ و پخش کردن آن در اتومبیل های جدید توانست موج زیادی از این شکایات رابرطرف کند.
در مثالی دیگر شرکت نایک دو جفت کتونی مشابه را در اتاقهای متفاوتی قرار داد و در یکی از اتاق ها رایحه ای شبیه بوی گل را پراکنده کردند. نزدیک ۸۵ درصد از افرادی که در این تحقیق شرکت کرده بودند کتونی ای که در اتاقی که بوی عطر گل پراکنده شده بود را ترجیح می دادند و برخی اذعان میکردند که کیفیت آن هم بالاتر است.
یکی از مواردی که دربرندینگ کسب و کارها باید به آن دقت شود، بحث حواس پنج گانه است و یکی از این حواس علاوه بر بینایی که بخش اعظم هویت بصری برند را در پی داشته، حس بویایی است. البته در ایران هنوز به این بحث به آن صورت پرداخته نشده و برخی شرکت ها و سازمانها اقدام به طراحی و تولید رایحه سازمانی خودشان میکنند که شاید دلیل آن عدم پرزنت و معرفی توسط شرکت های معتبر عطر سازی باشد.
رایحه سازمانی میتواند مانند یک بازاریابی برای برند عمل کرده و مخاطبان را سمت کسب و کار شما کشانده و آنها را تبدیل به مشتریان وفاداری کند.
شما میتوانید با تولید رایحه سازمانی وخصوص خودتان نظر کسب و کارها و مخاطبان را به سمت برند خودتان جلب کرده و منجر به فروش یا همکاری با برندهای دیگر شوید. شرکت ویکتوریاز سکرت یکی از شرکت های تولید کننده اسپری است که سالها با پراکنده سازی رایحه وانیل در فروشگاه های خود، آن را تبدیل به یکی از عناصر هویت برند خود کرده است. شرکت سامسونگ نیز با طراحی رایحه ای ناشناخته و پخش کردن آن در فروشگاه های معتبر خود سعی در متمایز ساختن آن برای برند خود میباشد.
از دیگر نمونه ها میتوان به هتل های Westin اشاره کرد که برای برند خود رایحه ای جدید با طعم چای سفید طراحی کرد و آن را در سالن ها و فضاهای پر رفت و آمد پراکنده ساخت که حس آرامش به افراد القا می کرد و از دیگر نمونه ها میتوان به هواپیمایی سنگاپور اشاره کرد که به ارائه ی حوله های گرمی با عطر و رایحه منحصر به فرد حس آرامش را به آنها القا میکرد.
ادبیات برند به کلیه ی عناصر غیر کلامی و واژگان استفاده شده و نوع جمله بندی و لحن یک برند گفته میشود. ادبیات یک برند برگرفته از هویت برند، اهداف و ارزشهای آن و توجه به مخاطبین هدف میباشد و برای هر برندی میبایست این مسئله موضوع مهم و قابل توجهی باشد تا بتواند ارتباط خوبی با مخاطبین خود برقرار کند و موثر واقع شود.
در واقع صاحبین برندها میبایست قبل از تولید محتوا استراتژیهای محتواهای تولیدی خود را تعیین کنند و در همین استراتژی ادبیات برند نیز مشخص خواهد شد به این معنی که در ابتدای امر بایستی نوع کلمات، لحن و واژگانی که بایستی با آنها تولید محتوا کرد را مشخص کنند و طبق آن به تولید محتوا برای برند خود بپردازند. توجه به ادبیات برند بسیار حائز اهمیت میباشد چرا که همین ادبیات برند میتواند تاثیر فراوانی روی ذهن مخاطبین شما داشته باشد و آنها را به سمت شما جذب کند.
ادبیات برند در کنار هویتهای بصری و کلامی آن میتواند عاملی برای رسیدن به موفقیت و اهداف آن برند باشد و صاحبین کسب و کار میتوانند با در نظر گرفتن اهداف و ارزشهای برند، شخصیت و هویت آن و همچنین با توجه به جامعه هدفی که دارند یعنی در نظر گرفتن شرایط و ویژگیهای آنها ادبیات برند خود را مشخص کنند.
نوع کلمات به کار رفته در محتواهای یک برند میتواند مخاطبین شما را متقاعد کند و آنها را به مشتریان همیشگی شما تبدیل کند و در صورت داشتن ادبیات مناسب آنها میتوانند با محتواهای شما ارتباط برقرار کنند و حس خوبی از شما و حرفه ای که دارید بگیرند چرا که کلمات قدرت نفوذ پذیری بالایی دارند از همین رو توجه به ادبیات برند اهمیت زیادی پیدا میکند.
در ادامه قصد داریم به مزایای تعیین ادبیات برند بپردازیم و اینکه چرا ادبیات برند برای صاحبین کسب و کار دارای اهمیت است. از مزایای تعیین ادبیات برند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
صاحبین کسب و کار و برندهای مختلف برای تعیین ادبیات برند بایستی نکاتی را در نظر بگیرند تا بتوانند ادبیات مناسب و درست برند خود را انتخاب کنند و آن را در تولید محتوای خود به کار گیرند. از عوامل مؤثر در انتخاب ادبیات برند میتوان موارد زیر را نام برد:
با مشخص کردن موارد زیر میتوانید نوع ادبیات خود را مشخص کنید:
همانطور که دیدید هویت و شخصیت برند از مهمترین عوامل در انتخاب نوع ادبیات برند شما میباشد، هویت برند شما تعیین میکند که چه ادبیاتی میتواند برای آن مناسب و تاثیرگذار باشد تا بدین وسیله بتوانید افراد زیادی را به سمت خود جلب کرده و در مسیر موفقیت پیش روید و خودتان را از رقبا متمایز کنید.
زمانی که ما با دیگران صحبت میکنیم نوع بیان ما، حالت چهره و زبان بدن ما میتواند روی مخاطبین تأثیر فراوانی داشته باشد. اگر نحوه ی بیان ما اشتباه باشد، میتواند سبب شود تا افراد درک درستی از منظورمان نداشته باشند و میتواند گاهی آنها را به اشتباه بیندازد و حتی سبب ناراحتی آنها نیز شود که ادبیات برند نیز دقیقاً همین گونه میباشد.
نحوه ی بیان کلمات، نوع کلمات و جملهبندیها همگی میتوانند در رساندن منظور و هدف ما بسیار تاثیرگذار باشند و با انتخاب درست آنها میتوانیم به هدفی که در ذهن داریم برسیم و بتوانیم مخاطبین خود را متقاعد کنیم و با ایجاد حس خوبی در آنها یک ارتباط مستمر و پایدار با آنها بگیریم. همین احساس رضایت در آنها میتواند عاملی برای پیشرفت و موفقیت یک برندباشد در واقع میتوان گفت ادبیات برند شما میتواند افراد را به شما نزدیک و یا از شما دور کند.
میبایست شما در هر حرفه و کسب و کاری که فعالیت دارید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشید تا بتوانید حرفهای بودن خود را به افراد نشان دهید و اگر مخاطبین بتوانند با شما ارتباط بگیرند و حس خوبی نسبت به شما و برندتان پیدا کنند، قطعاً میتوانید به اهداف و چشم اندازهایی که داشتید خودتان را نزدیکتر ببینید و یک برند معتبر و موفق در میان افراد محسوب شوید.
شعار تبلیغاتی یا اسلوگان در واقع یکی از اجزای ایجاد هویت برند است و باعث تمایز آن از سایر برندها میشود. شعارهای تبلیغاتی عبارتهای کوتاهی است که در حقیقت گویای رسالت برند هستند و میگویند که برند میخواهد چه محصولی را ارائه دهد که این عبارات معمولا کوتاه و مختصر هستند اما در عین کوتاه بودن تاثیر بسیاری بر مخاطب خواهند گذاشت.
این اسلوگانها در جذابیت برند تاثیر بسزایی دارد و اگر درست انتخاب شوند باعث تفاوت چشمگیر برند شما از سایرین خواهد شد. شعارهای تبلیغاتی هدف کلی برند را به مردم میگویند و مشتریانی که به دنبال استفاده از محصول برند مورد نظر هستند، به سوی آنها جذب میشوند.
یکی دیگر از وظایف اسلوگانها ثبت بیشتر و کارآمدتر برند در ذهن مشتریان است، شعارها یکی از بهترین روشها برای توضیح به مشتری هستند و دلیلی میباشند تا مشتریان به برند شما توجه کنند و آن را از سایرین متمایز بدانند. شاید به نظر برسد که شعارهای تبلیغاتی فقط گروهی از کلمات هماهنگ هستند، اما اینطور نیست بلکه وظیفه اصلی آنها ایجاد تصویری متقاعد کننده در ذهن مصرف کنندگان است.
ساخت اسلوگان و شعار تبلیغاتی رابطه ی مستقیمی با هدف شرکت دارد و با توجه به آن ساخته میشود. انواع مختلفی از اسلوگان وجود دارد که در اینجا قصد داریم به مهمترین آنها اشاره کنیم.
برای نوشتن یک اسلوگان خوب باید نکاتی را رعایت کرد تا در نهایت به شعاری جذاب برسیم. اولین ویژگی اینکه در نوشتن یک اسوگان خوب اختصار را رعایت کنید و باید در نظر داشته باشید هر برندی فقط ۷ ثانیه فرصت دارد تا پیام خود را به مخاطب برساند و اگر این شعار بیش از این مدت طول بکشد دیگر تاثیر خوبی نخواهد داشت. هرچه شعار کوتاهتر باشد بیشتر در ذهن مخاطب خواهد ماند، ویژگی بعدی در نوشتن یک اسلوگان خوب وضوح هست، شعار تبلیغاتی نباید گنگ و مبهم باشد و باید به سادگی مقصود را به مخاطب برساند. چرا که این شعار ها نقش اصلی را در ایجاد هویت برند دارند. مهمترین ویژگی دیگر قدرت است یعنی در ایجاد شعار باید از کلماتی استفاده کنید که قدرت داشته و تاثیر زیادی بر مخاطب بگذارد بهتر است در شعارهای تبلیغاتی از کلماتی جذب کننده که تاثیر فوری روی مخاطب میگذارد استفاده شود و مورد آخر نیز به یاد ماندنی بودن شعار است. اسلوگانها باید از کلمات جذاب ولی مختصری استفاده کنند که در عین اثرگذاری در ذهن مخاطب نیز ماندگار شوند.
شعارهای تبلیغاتی در واقع هویت برند شما را تشکیل میدهد و موجب فروش بیشتر محصولات شرکت میشود. این شعارها بر اساس محصولات یا خدمات شرکت ساخته میشوند و وظیفه معرفی برند شما را دارند، با توجه به اهمیت این شعارهای تبلیغاتی باید بتوان شعارهای تبلیغاتی خوبی نوشت تا بتواند بهترین تاثیر را برای شرکت شما داشته باشد.
در ابتدا باید بدانید که چه چیزی را میخواهید به مخاطب خود بگویید و برای پاسخ به این پرسش ها باید سوالاتی را از خود بپرسید:
اسلوگان و تگ لاین از لحاظ تعداد کلمات شباهتهایی داشته ولی تفاوتهایی را نیز دارند. اسلوگان در واقع بیانیهای جذاب برای برندسازی است و راجع به یک محصول خاص یا بخشی از یک کسب و کار صحبت میکند. تفاوت اسلوگان و تگ لاین در گستره آنهاست، همونطور که گفته شد اسلوگان محدودتر است و فقط راجع به محصولی خاص صحبت میکند ولی تگ لاین به معرفی کسب و کار میپردازد و طیف گستردهتری را در بر میگیرد. یک شرکت به ندرت تگ لاین خود را تغییر میدهد چرا که بخشی از هویت کسب و کار شرکت است اما اسلوگان امکان تغییر را دارد.
تگ لاینها و اسلوگانهای بسیاری در بازار تبلیغات وجود دارند که ما در اینجا به تعدادی از تگ لاینهای ایرانی و خارجی و تعدادی از اسلوگانهای معروف ایرانی و خارجی اشاره میکنیم. از اسلوگان های معروف ایرانی میتوان به شعار پشتم گرمه شرکت ایران رادیاتور، یه گاز خوشمزه چی توز موتوری، ایران یک شهر دارد بانک شهر، از سرعت واقعی لذت ببرید رایتل،و… اشاره کرد. از تگ لاینهای معروف ایرانی میتوان به زیبا جادار مطمئن شرکت امرسان، هیچکس تنها نیست همراه اول، طعم خوب لحظهها چی توز، بانک تجارت بانک فردا و …اشاره کرد. از تگ لاین و اسلوگانهای معروف ایرانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: